Не боги знаходили і добували глину, тим більше не вони ліпили і випалювали горщики. Загальні гончарні форми брали початок ще з часів Київської Русі й навіть раніше. Проте кожний тип гончарних виробів мав свої особливості, які були зумовлені і місцевими традиціями, і сортом глини, і майстерністю гончара.
Тільки спеціалісти могли розібратися у сортах глини. Скажімо, полтавські гончарі розрізняли «піскувату» — піщанисту вогнетривку глину, «сипець» — сильно піщанисту глину, «жорстку» — крупнозернисту глину, «наглинок» — жовтувато-зелену глейку глину. Гончарі використовували глину в чистому вигляді, а також у різноманітних сумішах. Глину привозили з «глинища» і зберігали на подвір’ї. Чим довше вона там лежала, тим краще. Замішану, як тісто, глину били веслами, колотили дерев’яними молотками — «довбнями», стругали спеціальними «стругами», зробленими з уламків кіс або різали дротом. Після цього глину розкачували у різної довжини ковбаски.
Від них гончар відщипував шматочки і обробляв спочатку на ручному, а пізніше на важкому ножному гончарному крузі. Після обробки вироби сушили на подвір’ї або в домашній печі. Вироби у піч ставили рядами, між якими були переділки. Необхідно було стежити за температурою. Вистигали вироби під пічним склепінням.
(За В. Супруненком, 181 слово)
Джуринський водоспад Джуринський водоспад – одне з неповторно красивих місць України. Це найбільший рівнинний водоспад Європи, який має шістнадцять метрів…
Україна на межі тисячоліть За легендою, апостол Андрій Первозваний на одному з пагорбів, де нині стоїть Андріївська церква, напророчив: «На…
Марко Вовчок Маючи намір вивчити українську мову, російський класик Іван Тургенєв звернувся до Тараса Шевченка, щоб той порекомендував, прозу якого…
Українському радіо — 90 років! Історія Українського радіо — це дивовижна епоха: сотні журналістів-корифеїв, тисячі радіопрограм, мільйони листів і телеграм…
Піонер на ниві електроніки Утілення ідеї дальнобачення — спільне колективне дітище багатьох учених і радіоентузіастів різних країн. Та вперше у…
Юрій Кульчицький Мало хто в Україні знає про Юрія Кульчицького, хоча цей українець відкрив Європі запашний східний напій – каву.…