Кукурудза
Кукурудзу жителі стародавньої Мексики почали вирощувати близько десяти тисяч років тому. Найдавніша знахідка зерен її окультуреного виду датується чотири тисячі двісті п’ятдесятим роком до нашої ери. І хоч у ті часи качани були значно менші, ніж звичні нам, у культурі тубільців (майя і ацтеків)вони грали дуже важливу роль. У Європі кукурудза з’явилася завдяки Христофору Колумбу, який привіз її разом з іншими дивами Нового Світу. У шістнадцятому столітті її почали вирощувати французи й італійці, а з дев’ятнадцятого століття вона набула поширення практично по всьому континенту. Сьогодні кукурудза — найважливіша у світі зернова культура після рису і пшениці. Її посіви займають близько ста тридцяти мільйонів гектарів (значна частина цих площ припадає на Сполучені Штати Америки та Китай). Така популярність пояснюється не лише цінністю кукурудзяного зерна, а й тим, що її зелену масу використовують для виробництва силосу на корм худобі. Ця культура також іде на виробництво етанолу — біопального, попит на яке постійно зростає. Кукурудза містить вітаміни, калій, фосфор, магній, залізо, цинк. А ще вона має антистресову дію, зменшує ризик захворювань серця, захищає від багатьох інших грізних хвороб. Для наших аграріїв ця культура — дуже важлива стаття експорту. Торік посіви кукурудзи займали в Україні два мільйони гектарів, наступного року площі під посіви заплановано збільшити.
З тижневика «Земля 2000» 200 слів
Словничок
- тубілець — корінний мешканець якої-небудь місцевості або країни на відміну від приїжджого чи іноземця
- майя — група індіанських племен, які створили в давнину високу культуру
- ацтеки — одна з індіанських народностей
- аграрій — той, хто займається сільським господарством